10 ushqimet që mund të ndihmojnë në parandalimin e shtimit në peshë

Ushtrime 2 (Gjirafa) Leaderboard 10 ushqimet që mund të ndihmojnë në parandalimin e shtimit në peshë

Gjithnjë e më shumë hulumtimet vazhdojnë të sugjerojnë se llojet e ushqimeve që ne hamë luajnë një rol të rëndësishëm për të ndihmuar të mbajmë një peshë të shëndetshme. Me fjalë të tjera, disa ushqime mund të jenë në gjendje të na ndihmojnë në nxitjen e humbjes në peshë, ndërsa të tjera janë fajtorë të mundshëm për nxitjen e shtimit në peshë.

article-food-tuna-table 10 ushqimet që mund të ndihmojnë në parandalimin e shtimit në peshë

Kjo nuk do të thotë që ne mund të hamë sasi të pafund të ushqimeve që janë identifikuar si “humbje-peshe-miqësore” pa rritur linjat e belit tonë; është e rëndësishme t’i kushtojmë vëmendje madhësisë së racionit, pa marrë parasysh sa kalori një ushqim mund të ketë. Përkundrazi, kjo do të thotë se kaloritë nuk janë e vetmja gjë që ka rëndësi kur bëhet fjalë për humbje peshe.

Dëshironi të dini se cilat ushqime mund të ndihmojnë që ta bëjnë procesin e humbjes në peshë pak më të lehtë? Ushqimet ne vijim janë treguar për të ndihmuar në nxitjen e humbjes në peshë dhe mirëmbajtjen e një peshe të shëndetshme.

Kosi

Një studim i fundit nga Friedman School of Nutrition Science & Policy në Tufts University publikuar në gazetën Amerikane të Clinical Nutrition zbuluan së llojet e ushqimeve të pasura me karbohidrate dhe proteina që ne hamë mund të kenë efekt në shtimin e peshës afatgjatë. Ndërsa rezultatet zbuluan se ata që kanë konsumuar më shumë kokrra të rafinuara, sheqerna, dhe produkte të mishit të kuq dhe të përpunuar, kishin më shumë gjasa për të fituar peshë, ata gjithashtu gjetën se konsumimi i kosit ishte i lidhur me humbje peshe. Gjithsesi, sigurohuni të zgjidhni kosin që nuk përmban sasi të tepërt të sheqerit të shtuar. Në vend të kësaj, provoni të blini lloje të ndryshme pa aromatizues dhe shtoni ëmbëltuesit tuaj, si p.sh: fruta ose mjaltë.

Ushqimet e detit

I njëjti studim publikuar në gazetën Amerikane të Clinical Nutrition që gjetën një lidhje mes të ngrënit kos dhe humbjes së peshës, gjithashtu gjetën se e njëjta aplikohet edhe për ushqimet e detit. Peshku si salmoni, tuna, dhe karkalecat janë të larta në proteina, që do të thotë se do të ndihmojnë të ndiheni të mbushur dhe të ngopur, dhe gjithashtu përmbajnë omega-3 acide yndyrore për zemër të shëndetshme.

Pula pa lëkurë

Një tjetër ushqim i pasur me proteina, studim nga Tufts gjeti gjithashtu që pula pa lëkurë (si gjoks pule i pjekur ne skarë) ishte i lidhur me humbje peshe.

Arrat

Për më tepër, studiuesit Tufts gjetën që ngrënia e arrave, që përmban proteina dhe yndyrë të shëndetshme, ishe e lidhur me humbjen e peshës. Vetëm sigurohu që ta mbani nën kontroll konsumimin e kalorive duke matur pjesë të duhura të madhësive, sepse arrat zakonisht janë një ushqim me kalori të lartë.

Perimet

Një raport i vitit 2011 i publikuar nga studiuesit e Harvard në The New England Journal of Medicine, të cilët shqyrtuan se si ndryshimet e vogla në sjellje si zakonet e gjumit, të shikuarit e televizionit, ushtrimet dhe zakonet e të ngrënit, mund të ndikojnë në shtim të peshës afatgjatë, gjetën se ajo çka ne hamë është një nga faktorët më të rëndësishëm kur është fjala për mirëmbajtjen e një peshe të shëndetshme. Në fakt, rezultatet ishin në gjendje të identifikonin se sa humbje të peshës (apo shtim) mund të atribuohet në shërbimin ditor të ushqimeve të veçanta dhe perimet ishin në krye të listës së ushqimeve që ndihmuan në nxitjen e humbjes në peshë.

Drithërat

Si pjesë e atij raporti të njëjtë, studiuesit në Harvard identifikuan drithërat, si elbi, tërshëra, thekra, dhe orizi ngjyrë kafe, si lloji i ushqimit i dytë më i mirë në nxitjen e humbjes në peshë.

Fruta

Në vendin e tretë dhe menjëherë pas drithërave, frutat erdhën si ushqimi i tretë më i mirë që ndihmoi në humbje të peshës, sipas raportit nga studiuesit e Harvard. Arrat dhe kosi gjithashtu arritën në listën e ushqimeve humbje-peshe-miqësore.

Çaj i gjelbër

Disa studime kanë sugjeruar që çaji i gjelbër mund të jetë në gjendje të parandalojë shtimin e peshës duke ndihmuar në procesin e djegies së yndyrës në trup dhe rritjen e metabolizmit. Megjithatë, shumë studime që përfshijnë çajin e gjelbër, shqyrtojnë efektet e saj në doza të larta (si katër ose më shumë gota në ditë), pra jo të gjithë shkencëtarët dhe mjekë të dietës janë të bindur për fuqitë e saj në humbje të peshës.

Manat

Një studim i fundit nga shkencëtarët e University of Calgary gjetën se ushqimet me fibra dhe fibra të larta kanë mundësi më shumë të luajnë rol kyç për të ndihmuar në parandalimin e shtimit në peshë. Manat mund të ofrojnë përfitime të humbjes në peshë nëse një filxhan përmban tetë gram.

Qiqrat

Qiqrat, si dhe fasulet tjera, janë të mbrojtura për përmbajtjen e tyre me fibër të lartë, gjithashtu pasi janë të pasura me proteinë, të dyja përbërës që ndihmon për të na mbajtur ne të jemi të mbushur dhe të ngopur. ©Motivim.com

Lexo edhe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =

Ushtrime 2 (Gjirafa)
Xhirime ne Dasma HD dhe 4K

Copyright © 2017 Motivim.com, All rights reserved.