Sa shpejt po plaket trupi juaj?

Ushtrime 2 (Gjirafa) Leaderboard Sa shpejt po plaket trupi juaj?

Duhani, nxirja, stresi-janë disa shprehi qe e dini se do t’ju bëjë të dukeni më të vjetër nga sa jeni.Por pa marrë parasysh sjelljen, trupi juaj mund të jetë i programuar që të plaket në një normë më të shpejtë. Disa njerëz kanë organe dhe kromozome që plaken në një normë të përshpejtuar,duke i vënë ata në një rrezik në rritje për sëmundje që lidhen me moshën duke përfshirë sëmundjen e zemrës dhe kancerin (dhe duke i bërë ata të duken më të vjetër se ata janë), raporton një studim i ri në Proceedings of the National Academy of Sciences.

article-lifestyle-trupi-plaket Sa shpejt po plaket trupi juaj?

Në studim, hulumtuesit kanë vënë afërsisht 1,000 njerëz nga Zelanda e Re përmes një grumbulli të tërë testesh biologjike, duke përfshirë ato të funksionit të veshkave, kapacitetittë mushkërive , kolesterolit , tensionittë gjakut , dhe strukturës së syrit. Rezultatet? Me 38 vjeç , pjesëmarrësit treguan mosha biologjike duke filluar si i ri nga 30 deri në 60 vjeç.

“Mosha biologjike” e disa njerëzve-ose gjendja e shëndetit të zemrës së tyre, kromozomet, organet, dhe sistemi i imunitetit-përparon në të njëjtin ritëm si mosha e tyre e lindjes.Por në realitet, shumë pak dihet rreth plakjes së trupit. Pra, pse trupat e disa njerëzve plaken më shpejt ose më ngadalë ? Jashtë hipotezës së përgjithshme që është për shkak të kombinimit të gjeneve dhe të ndikimeve mjedisore, ekspertët nuk janë të sigurtë. Dhe nuk plaken vetëm organet dhe ADN-ja.Hulumtuesit gjithashtu kanë zbuluan që njerëzit që plaken shpejt kanë performuar më keq në testet e mprehtësisë mendore si dhe në bilancin dhe koordinimin motorik, madje edhe janë dukur mirë edhe mbi 38 vjeç.

“Kjo tregoi se prej herët në jetë mund të shohim simptoma të plakjes së avancuar tek njerëzit e rinj, falë simptomave që korrespondojnë me rënien e funksioneve psikologjike dhe kognitive, gjatë para se të zhvillohen sëmundjet e lidhura me moshën”, tha autori i studimit Daniel Belsky, Ph.D., asistent profesor i mjekësisë tek Duke University’s School of Medicine and Center for Aging.

Dhe përderisa ky lajm mund të duket pak i frikshëm, është shumë domethënëse në fushën e plakjes, pasi rezultatet tregojnë se proceset e plakjes mund të zbulohen kur je ende mjaftueshëm i ri dhe ende nuk keni zhvilluar ndonjë sëmundje.

Lajmi i mire: Shkenca ka zbuluar disa mënyra për të kthyer mbrapa disa nga faktorët e plakjes. Dy vende të mira për të filluar:duke ulur nivelin e stresit dhe duke u ushqyer me një dietë të pasur me ushqime bimore. ©Motivim.com

Lexo edhe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =

Ushtrime 2 (Gjirafa)
Plani Dietal Right

Copyright © 2017 Motivim.com, All rights reserved.