Përpara manikyr-pedikerit të ardhshëm, lexojeni këtë

Ushtrime 2 (Gjirafa) Leaderboard Përpara manikyr-pedikerit të ardhshëm, lexojeni këtë

Në intervistat me më shumë se 150 punëtorë të salloneve te thonjve dhe pronarët, të kryera në katër gjuhë dhe në pjesën më të mirë të një viti, New York Times ka konfirmuar një dyshim shqetësues të mbajtur për një kohë të gjatë: manikyri dhe pedikeri shumë i lirë mbajnë një çmim astronomikë për njeriun . Sarah Maslin NIR një serial me dy pjesë – i pari për kushtet e punës në sallonet e thonjve, dhe i dyti mbi pasojat shëndetësore për gratë që punojnë atje – botuar dje dhe sot, dhe është e vështirë për tu lexuar, por e domosdoshme. (Seritë janë përkthyer edhe në internet në gjuhën koreane, kineze dhe spanjolle për ata nuk e njohin gjuhën angleze.)

article-health-mani-pedi Përpara manikyr-pedikerit të ardhshëm, lexojeni këtë

Shumë nga gratë për të cilat Nir foli jetojnë në apartamente të mjerueshme me shumë njerëz të tjerë – opsioni i tyre i vetëm është në pagat që janë shumë të ulëta. Një sistem brutal rregullon Sallonet, ku punëtorët punojnë në mënyrë rutinore në ndërrime 12-orëshe, gjashtë apo edhe shtatë ditë në javë. Duke kaluar aq shumë kohë duke e thithur erën e llakut, fshirësve të llakut, kemikale dhe tretës ka implikime shkatërruese për shëndetin e një gruaje, me raporte të përhapura të kancerit, sëmundjeve të mushkërive, defekte të lindjes dhe dështime. Një manikyrist që kishte përdorur zbutësit e lëkurës për gati dy dekada zbuloi, kur erdhi koha për të marrë shenjat e gishtërinjve të saj për shtetësinë amerikane, që këto shenja pothuajse janë zhdukur tërësisht. (Ato i janë marre shtatë herë.) Pothuajse të gjithë të intervistuarit për seri jenë në Shtetet e Bashkuara ne mënyrë te paligjshme ose kanë një anglishte të kufizuar – një situatë që lë ata jashtëzakonisht të prekur dhe pa vullnet për t’u ankuar.

Në New York, ku ka dy herë më shumë Sallone të thonjve për kokë të banorit se në San Francisco ose LA, çmimet e manikyrit sillen sa gjysma e mesatares kombëtare. Megjithatë, edhe pse industria mund të jetë veçanërisht e mjeruar në Manhattan, ky nuk është aspak një problem i mbyllur i vetëm atij qyteti. Sa më pak që kushton një manikyr – duke përfshirë edhe shtetet tjera – më shumë të ngjarë se punëtorët nuk marrin pagat qe duhet. Por ne e dinim këtë tashmë. ©Motivim.com

Lexo edhe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + seven =

Ushtrime 2 (Gjirafa)
Xhirime ne Dasma HD dhe 4K

Copyright © 2017 Motivim.com, All rights reserved.