5 përfitime pak të njohura për ushtrime force

Ushtrime 2 (Gjirafa) Leaderboard 5 përfitime pak të njohura për ushtrime force

Nuk ka dy rrugë në këtë rast: Ushtrimet e forcës janë thellësisht të rëndësishëm për shëndetin tuaj, dhe jo vetëm për të ndërtuar muskuj dinjitoz. Është po aq e rëndësishme si të mos pimë duhan, të hamë shëndetshëm, të bëjmë një vizitë të përvitshme të mjeku dhe t’i pastrojmë dhembët. Është një gjë që ju dëshironi ta bëni pjesë të stilit tuaj të përhershëm, jo vetëm një muaj para se të fillojë sezoni i bikinëve.

article-fitness-workouts-woman-biceps 5 përfitime pak të njohura për ushtrime force

Këto janë pesë përfitime pak të njohura që mund t’i fitoni nga ushtrimet e forcës:

1. Humbje peshe që qëndron edhe pas pushimeve

Të ndërtosh vija të muskujve është mënyra më efektive për të ulur yndyrën trupore dhe të rrini në formë gjatë gjithë jetës. Për të kuptuar se si funksionon kjo magji, ndihmon të dini pak edhe vetvetiu për indet muskulore. Për dikë, është më shumë një paketim i dendur, se sa yndyrë; një yndyrë e vogël që përmban rreth 18% të hapësirës në trupin e juaj. Pra sa më shumë muskuj që ju keni, forma e trupit të juaj do të duket më shumë kompakte.

Arsyeja e dytë pse se sa më shumë të keni muskuj ajo aq më mirë për humbje të peshës: Muskujt janë më metabolikisht aktiv sesa yndyra. Me fjalë të tjera, kërkohet më shumë kalori dhe energji për ti mbajtur muskujt sesa për yndyrën. Kështu sa më shumë muskuj që keni do të thotë që keni djegur më shumë kalori gjatë një ore.

Ushtrimet e forcës, në anën tjetër, ofrojnë përfitim të dyfishtë për të ruajtur formën, të cilën gjë e shohim në një studim të publikuar në “American College of Sports Medicine”. Studimi tregon që gratë të cilat kanë bërë ushtrime force 2-3 herë në javë kanë shtuar 1 kg muskuj kurse kanë humbur rreth 1.5 kg yndyrë gjatë një periudhe 2 mujore.

2. Zvogëlim i yndyrës në bel

Ushtrimet e forcës janë bërë jashtëzakonisht të rëndësishëm në luftën kundër mbipeshës derisa hulumtuesit tregojnë këtë me prova që ushtrimet e rezistencës kanë ndikim të fuqishëm në reduktimin e yndyrës, sidomos në rajonin abdominal. Studimet tregojnë që gratë të cilat kanë bërë ushtrime force, kanë reduktuar shumë yndyrën intra-abdominale (që është njëra prej yndyrave më të rrezikshme, e cila formohet rreth organeve të juaja në abdomen).

Për më shumë, hulumtimi tregon që ushtrimet e rregullta të forcës mund të ndihmojnë gratë në shmangien e marrjes së peshës edhe duke u plakur. Në një studimet të Universitetit të Minnesotas, dy grupe të grave me mbipeshë janë monitoruar për dy vite. Këto gra që kanë bërë dy herë në javë ushtrime force në rutinë me 10 ushtrime kanë pasur grupet e synuara të muskujve kryesore duke fituar 67% më pak yndyrë abdominale se sa grupet tjera të grave pa aktivitet të cilat nuk kanë ndjekur ushtrime force.

3. Reagim më i shpejt metabolik

Të ndërtosh më shumë muskuj pa dhjamë ndikon për të çliruar dhe djegur një numër të kalorive edhe kur nuk bëni asgjë, një gjë që i referohet si metabolizmi i juaj duke pushuar. Së pari, siç kemi mësuar tashmë, për sa më shumë muskuj kërkohet sa më shumë energji për mbajtjen në formë të thjesht të tij. Së dyti, çdo herë kur keni ushtrime force, ushtrimet e juaja shkaktojnë mikrotrauma, apo djegie të vogla tek të gjitha fijet e juaja muskulore që kërkon edhe më shumë energji për tu riparuar dhe rindërtuar.

Studimet e bëra nga Wayne Westcott, Ph.D, nga American College of Sports Medicine ka zbuluar që ushtrimet rezistence stimulojnë rritjen e proteinave të muskujve, duke lartësuar shkallën e pushimit metabolik të muskujve te fillestaret me një mesatare prej 5% për tri ditë të plota pasi kanë ushtruar me peshëngritje. Hulumtimi i Westcott tregon që ushtrimet e forcës rregullisht shtyjnë shkallën e pushimit metabolik deri në 9%, mjaftueshëm për të djegur 100 kalori në ditë! Ushtrimet për kardio funksionojnë për djegien e kalorive fillimisht gjatë stërvitjeve, por ato nuk kanë ndonjë djegie pas ushtrimeve ashtu siç ndodh me ushtrimet e forcës.

4. Një trup më i ri

Pas moshës 30 vjeçare fillojnë të zvogëlohen 3-8 për qind e masës së muskujve të femrave për çdo 10 vite, kurse kjo përqindje rritet edhe më shumë se 10 për qind në dekadën e 5-të jetës, pavarësisht peshës që shtojmë ne gjatë moshës. Një studimi i “American Journal of Clinical Nutrition” ka zbuluar që çdo kilogram i një muskuli që e humb një person, ajo mund të shtohet si një gjysmë kilogrami yndyrë në anën tjetër.

Tipi i muskujve që ne humbim luajnç një rol thelbësor se sa shpejt shfaqen shenjat që po plakemi. Ka dy lloje të fibrave muskulore – që kallen shpejt dhe që kallen ngadalë. Muskujt me kallje të ngadaltë janë përgjegjës për rezistencë dhe ata që kallen shpejt janë ata për të gjeneruar forcë. Ne kuptimisht humbim më shumë muskuj që kallen lehtë deri sa plakemi, e cila gjë është e rëndësishme sepse të dini për muskujt me kallje të shpejt është njëra prej gjërave që kemi nevojë sidomos në paraqitjet tona sportive dhe ngritjen sa më të shpejt nga karrigeje. Djegiet e shpejta njihen po ashtu edhe si fibra muskulore me jetëgjatësi; ju duhet t’i mbani ato të jenë të forta dhe aktive si mosha e juaj. Por si t’i ruajmë ato? Duke përdorur lëvizje të fuqishme gjatë ushtrimeve të forcës.

5. Gjendje më e mirë shpirtërore

Baraspeshimi i hormoneve tuajz çdo herë bëhet duke ngritur pesha. Ushtrimet e peshës kanë qenë të ndërlidhura edhe me rritjen në luhatje por substanciale të hormoneve mujore. Ushtrimet e peshës reduktojnë kortizolin, një hormon i stresit në venat e juaja të gjakut që ndikon në shpejtësinë e rrahjes së zemrës, ushqen me oksigjen shtesë trurin dhe liron energjinë nga yndyra dhe glukoza. Derisa rritja e niveleve të kortizolit mund të jetë e mirë në një pikë, ndërhyrja në bregun e kortizolit mund të shkaktojë pamëshirshëm tension duke ju lënë me një ndjenjë të lodhjes.

Njëjtë, edhe testosteroni luan një rol krucial për nivelin e energjisë dhe baraspeshës së hormoneve. Nëse i kushtojmë pak rëndësi atëherë kemi ndjenjën e ngadaltë, të stresuar dhe jemi të pa interesuar nga ajo që na thonë të tjerët. Ngritja e peshave qet në pah nivelin natyral të testosteronit në metabolizmin tuaj. Të përmirësoni gjendjen tuaj mund të jetë shumë mirë edhe për karrierën tuaj.

Publikimi i hulumtimeve në “Journal of Occupational and Environmental Medicine” ka zbuluar që punëtorët ishin 15% më shumë produktiv në ditët kur ata kanë bërë ushtrime dhe ishin 15% më tolerant se kolegët e tyre që nuk kishin bërë ushtrime. Motivim.com

Lexo edhe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − ten =

Ushtrime 2 (Gjirafa)
Xhirime ne Dasma HD dhe 4K

Copyright © 2017 Motivim.com, All rights reserved.