30 minuta ushtrime fizike në ditë i ndihmojnë meshkujve të jetojnë më gjatë

Ushtrime 2 (Gjirafa) Leaderboard 30 minuta ushtrime fizike në ditë i ndihmojnë meshkujve të jetojnë më gjatë

Edhe njerëzit që janë më të vjetër mund të shohin një përfitim jetëgjatësie nga ushtrimi fizik: burrat më të vjetër të cilët ushtrojnë për 30 minuta në ditë kanë tendencë të jetojnë më gjatë se sa homologët e tyre dembelë, zbulon një studim i ri.

article-health-old-man-running 30 minuta ushtrime fizike në ditë i ndihmojnë meshkujve të jetojnë më gjatë

Në studimin e burrave në të 60 dhe 70 të tyre, ata që në mënyrë rutine bënin 30 minuta ushtrime në ditë gjatë javës kishin një rrezik 40% më të ulët për të vdekur gjatë një periudhe 12-vjeçare, në krahasim me burrat që ishin ulur.

“Edhe në moshën 73 vjeç, aktiviteti fizik është i lidhur shumë me jetesën në mes të grupeve të personave dembelë dhe aktiv,” thanë hulumtuesit në këtë studim.

Në fakt, ushtrimi ishte aq i dobishëm në mesin e meshkujve në studim saqë efektet e saj ishin në një nivel me ato të ndalimit të pirjes së duhanit, thanë studiuesit. “Strategjitë e shëndetit publik në meshkuj të moshuar duhet të përfshijnë përpjekjet për të rritur aktivitetin fizik, në përputhje me përpjekjet për të reduktuar sjelljet e duhanit,” shkruajnë hulumtuesit në gjetjet e tyre, botuar në “The British Journal of Sports Medicine”.

Zbulimet e reja janë të bazuara në rezultatet nga studimi i Oslos, në të cilat hetohen 15.000 burra të cilët kanë lindur në Norvegji në mes të 1923 dhe 1932. Studimi filloi me një kontroll në 1973 që përfshinte vlerësimin për nga lartësia, pesha, kolesteroli, trysnia e gjakut të burrave, historia e pirjes së duhanit si dhe sa shumë ata e ushtruan në baza javore.

Një analizë e cila filloi në vitin 2000 dukej në rreth 6,000 prej burrave të mbijetuar, dhe ka rezultuar në të gjeturat e reja. Hulumtuesit përsëritën kontrollin dhe pyetësorin, dhe monitoruan njerëzit për 12 vitet e ardhshme. Secili pjesëmarrës u karakterizua si një person i ulur (që kryesisht shikonte televizor ose lexonte), një ushtrues ditor (i cili ecte apo ndërrohej për të paktën katër orë në javë), një ushtrues të moderuar (i cili ka bërë ushtrime formale kopshtari të rëndë ose të paktën katër orë jnp javë), ose një ushtrues i fuqishëm (i cili bëri trajnimin e vështirë apo veprimtaritë konkurruese sportive të shumta javore).

Gjatë periudhës së monitorimit 12-vjeçar, një total prej 2154 nga i 5738 njerëzve të cilët kishin marrë pjesë në dy kontrollet vdiqën. Studiuesit zbuluan se një sasi e vogël e ushtrimit – më pak se një orë në javë të aktiviteteve të lehta fizike – nuk u shoqërua me hapësirë jetese gjatë studimit. Por në krahasim me burrat dembel, njerëzit që ushtruan më shumë se një orë në javë kishin një 32% deri në një rrezik 56% më të ulët për të vdekur gjatë studimit, në varësi të faktorëve të tjerë.

Por studiuesit treguan gjithashtu se njerëzit që ushtrojnë fuqishëm, madje edhe për më pak se një orë të përjavshme, kishin 23%-37% më pak gjasa të vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare apo nga ndonjë shkak tjetër mjekësor gjatë studimit. Ushtrimi i fuqishëm është i rëndësishëm, thanë studiuesit. Sa më shumë njerëz të shpenzojnë kohe në ushtrimet e fuqishme, aq më i madh është reduktimin e rrezikut për të vdekur.

Meshkujt që e kanë bërë shprehi ushtrimin e përditshëm nga të moderuar në intensitet të fuqishëm, jetonin mesatarisht pesë vjet më të gjatë se sa njerëzit që ishin dembel duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe goditje në tru, thanë studiuesit. Ndër të tjera, njerëzit që ushtrojnë 30 minuta në ditë për gjashtë ditë në javë janë të pirur për të jetuar më gjatë, pavarësisht nëse ushtrimi është mesatar apo i fuqishëm, thanë studiuesit.

Megjithatë, studiuesit paralajmëruan se ky ishte një studim vëzhgimi, dhe kjo është e paqartë nëse rritja e jetës është e lidhur me kohën e shpenzuar duke ushtruar apo prej faktorëve të tjerë. Për shembull, shumë prej pjesëmarrësve të cilët kanë përfunduar me valën e dytë të studimit ishin më të shëndetshëm se sa ata që nuk e bënë, të cilat mund të kenë ulur rreziqet e tyre të vdekjes gjatë studimit. Por duke pasur parasysh se rezultatet e jetëgjatësisë janë aq të habitshme kur krahasohen burrat që ushtojnë ndaj atyre që nuk e bëjnë, është e mundshme që ushtrimi e rrit jetëgjatësinë, thanë studiuesit. ©Motivim.com

Lexo edhe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − sixteen =

Ushtrime 2 (Gjirafa)
Plani Dietal Right

Copyright © 2017 Motivim.com, All rights reserved.