Joga me përfitimet befasuese shëndetësore

Ushtrime 2 (Gjirafa) Leaderboard Joga me përfitimet befasuese shëndetësore

Ulë dhimbjet e shpinës
Me shekuj, gurut e jogës kanë thënë se praktikat antike për mendjen dhe trupin mund të bëjnë më shumë se vetëm t’iu mbajnë të shëndetshëm dhe fleksibil. Në fakt, ata besojnë që përdredhja e trupit është sikurse një gjevrek me një thupër që prodhon përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore – largojnë pagjumësinë, kilet e tepërt, madje luftojnë edhe sëmundjet e zemrës. Duket skeptike? Edhe ne mendonim kështu, së pari, kështu që bëmë disa gjurmime nëse ne mund ta legjitimojmë këtë hulumtim që mbështetet në këto gjëra. Ja çfarë gjetëm.

Young woman in yoga pose on yoga mat Joga me përfitimet befasuese shëndetësore

Ulë dhimbjet e shpinës
Joga rrit vargun e lëvizjeve të ijëve tuaja, të cilat mund të reduktojnë dhimbjet e shpinës, thotë Loren M. Fishman, MD dhe bashkautor i librit “Relief is in the Stretch; End Low Back Pain Through Yoga (W.W.Norton & Company 2005). Në fakt, një studim i vogël është kryer më gra të vjetra (të moshës 44 deri në 62), e që janë prezantuar në takimin e Kolegjit amerikan për mjekësi sportive vitin e kaluar, i cili thotë se joga rrit fleksibilitetin e pjesës së poshtme të shpinës dhe ulë dhimbjen e saj. Një fjalë e përdorur me maturi: Njerëzit që vuajnë në vazhdimësi nga dhimbjet e shpinës kanë nevojë për një diagnozë profesionale para se të fillojnë ushtrimet me joga, sepse përkuljet e shpinës dhe përkuljet përpara mund të keqësojnë edhe më shumë shkaktarët e dhimbjes.

Pozicioni Rx: Pëllumbi
Filloni me një rënie si qeni, shtrini këmbët në të djathtë pas juve, pastaj përkulni gjunjët dhe lëvizje para kokës. Vendosni gjurin e djathtë në dysheme pranë kyçit të dorës së djathtë dhe shputës së këmbës së djathtë pranë kyçit të majtë; zgjateni këmbën e majtë pas juve në dysheme. Merrni frymë dhe uluni si në karrige. Lëshojeni frymë dhe përkuluni përpara, shtrini duart dhe pushoni pjesën e përparme në dysheme. Mbajeni për dy minuta; ndryshoni anët.

Shëndeti i zemrës
Praktikimi i jogës për një orë dhe se paku për 3 ditë e gjysmë në javë mund të bëj zemrën tuaj më të shëndetshme në vetëm 6 javë, thotë hulumtimi i fundit nga Universiteti i Mjekësisë në Yale. 33 burra dhe gra që bënë këto ushtrime vetëm ulën presionin e gjakut dhe përmirësuan venat e gjakut në një mundësi për shtrëngim në 17 për qind. “Sa më mirë që zgjerohen venat e gjakut ky është një indikacion që sa është e shëndoshë zemra e juaj”, thotë Satish Sivasankaran, MD dhe autor i studimit. Studiuesit spekulojnë që ky përmirësim i reduktimit të tensionit është një benifit shëndetësor që vjen nga joga.

Pozicioni RX: Këmbët lart në muri
Uluni por këmbët shtrini në muri. Shtriheni në shpinë dhe lëkundeni këmbët në muri. Lejoni kraharorin tuaj për një shtrirje të butë, rrisni marrjen e oksigjenit për zemrën tuaj. Shtrini këmbët drejt tavanit, mbani lehtë të ndara. Mbani për pesë minuta mandej merrni frymë thellë.

Kontrolloni peshën
Studiuesit nuk mund të thonë pse saktësisht por në dy studimet e fundit është bërë e qartë që joga ndihmon në humbjen e peshës dhe defektet e saj. Pasi që kishin anketuar më shumë se 15 mijë të rritur, studiuesit e Qendrës për Kancer Fred Hutchinson në Seattle zbuluan atë që ata të cilët nuk kanë praktikuar joga kanë fituar 3.8 kilogram më shumë në një periudhë 10 vjeçare sesa ata të cilët kanë praktikuar së paku 4 vjet joga. Një studim i dytë nga Instituti për Mjekësi Preventive në Sausalito të Kalifornisë zbuloi që njerëzit që bëjnë joga dhe praktikojnë rregullisht meditimin, ushtrojnë dhe kontrollojnë dietën dhe humbjen e peshës, humbasin më shumë peshë se ata të cilët ushtrojnë por hanë një dietë të shëndetshme por shmangin jogën.

Pozicioni RX: Ulur në kryqëzim kurrizor
Uluni në dysheme me këmbë të shtrira. Përkuluni gjurin e djathtë, duke e vendosur shputën e këmbës së djathtë në tokë afër ijës së majtë. Përkuleni gjurin e majtë, duke sjell shputën e këmbës së majtë afër të pasmeve. Vendosni duart në dysheme pas juve. Uluni në kryqëzim dhe shtrij dorën e majtë para juve në lartësinë e krahut. Ktheni trupin në anën e djathtë, pushoni bërrylin e majtë jashtë gjurit tuaj të djathtë. Merrni frymë thellë për një minutë, duke u përdredhur edhe më thellë në secilën lëshim të frymës. Ri përsëriteni edhe në anën e kundërt. Përdredhjet mund të ndihmojnë në tretje duke ndihmuar absorbimin e lendeve ushqyese dhe eliminimin a ushqimeve të këqija.

Pagjumësia
Joga mund të ndihmojë në qetësimin dhe mos sjelljen vërdallë të mendjes, që është ndihmë për ata që nuk flenë, të cilët gjithmonë kanë nivele të larta të zgjimeve mentale dhe emocionale, thotë Sat Bir Singh Khalsa, PhD, ligjërues i mjekësisë, njësia për gjumin e mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë së Harvardit. Kohëve të fundit ai ka botuar një studim në të cilin ka zbuluar se një gjysmë orë deri në 45 minuta të ushtrimeve me joga në ditë – vënë theksin në meditim dhe frymëmarrje – duke ndihmuar të pagjumët kronikë të flenë gjatë natës. Si mesatare, shembujt e kanë rrit mundësinë për të fjetur në 12 për qind.

Pozicioni RX: Pozicioni i perëndeshës
Uluni në dysheme duke vendosur shputat së bashku, gjunjët më larg anëve të juaja. Vendosni dy jastëk në bazën e shtyllës së juaj kurrizore dhe shtrihuni në shpinë. Nëse gjunjët nuk iu prekin në dysheme, mbështetni ata në jastëk. Mbyllni sytë dhe vendosni pëllëmbët në bel. Fokusohuni në marrjen dhe nxjerrjen e frymës për pesë minuta; kjo stimulon nervin endacak, që qetëson sistemin e juaj nervor.

Lufton ankthin dhe depresionin
Teknika e frymëmarrjes se jogës janë mjetet e fuqishme që lehtësojnë ankthin serioz dhe depresionin duke neutralizuar efektet negative të stresit, thotë një hulumtim i fundit i Journal of Alternative and Complementary Medicine. Kjo për shkak se frymëmarrja me joga mund të ulë të rrahurat e zemrës dhe ta qetësojë sistemin nervor, thotë Patricia L Gerbard, MD, një profesoreshë asistente në klinikën e psikiatrisë në Kolegjin Mjekësorë të New Yorkut në Valhalla dhe një nga studiuesit e tjerë të studimit.

Pozicioni Rx: Me kokë teposhtë
Këmbët tuaja duhet të jenë në drejtim të murit, gërshetojnë gishtat tuaj dhe vendosin gishtat në dysheme. Vendosni parakrahët në dysheme, bërrylat e kthyer të ndarë. Vendosni ballin e kokës në mes të kyçit të dorës, paloseni afër gishtave, dhe ngjitni ijët drejt tavanit. Vendosni një këmbë ndonjëherë në muri dhe mbani ijët e bashkuara, merrni frymë rregullisht. Mbani për pak minuta, mandej tërhiqni gjunjët drejt gjoksit dhe ulni këmbët. Merrni frymë thellë në këtë pozitë sepse rrit qarkullimin e gjakut në tru dhe stimulon gjëndrat e hipofizës, të cilat lehtësojnë depresionin e butë. ©Motivim.com

Lexo edhe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − ten =

Ushtrime 2 (Gjirafa)
Xhirime ne Dasma HD dhe 4K

Copyright © 2017 Motivim.com, All rights reserved.